Jarní seminář esperantistů

tentokrát v penzionu KAVKA v Malé Skále zrušila celostátní KARANTÉNA. Povedlo se nám uskutečnit až ten podzimní. Hledejte na liště Malá Skála.

Blíží se jarní seminář esperantistů, kromě učení esperanta, procházek po okolí Malé skály, kdo bude chtít, zaměstná i ruce. Protože většina účastníků dospěla do věku, kdy musí spolknout nějakou tu chemii, vyrobíme si malé mističky, v kterých „fety“ počkají, abychom je mohli spolknout hned po snídani v hotelu.

Ti šikovnější si třeba budou chtít vyrobit netradiční přáníčko.
Rubriky: Esperanto, Nezařazené | Napsat komentář

Podzimní seminář se ruší

V září ve Skokovech budeme vyrábět makové panenky. Minimakoviček mám přehršel.

Všichni /esperantisté, rekreační turisté, příznivci esperanta, jsou srdečně vítáni.
Těším se na vás.

Na výtvarné tvoření asi nebude ve Skokovech mnoho času (podle počasí), vybrala jsem poměrně lehké výrobky. Krabičky na drobnosti a hvězdičky z čajových sáčků.

Krabičky na drobnosti
Hvězdičky z čajových sáčků
Rubriky: Esperanto, Skokovy | Napsat komentář

Jablonecké domy a domky

Mlýnská ulice
Skelná ulice
Vysoká ulice
28. října
Rubriky: Jablonec nad Nisou, Nezařazené | Napsat komentář

Netřesk – skalní růže

Maminka mi říkávala, ať každé volné místo v zahrádce zaplníme touto rostlinou. Je to horská rostlina, která se už dávno zabydlela v našich zahradách. Dobře se cítí na skalkách, na střechách domů a v keramických nádobách. Tato rostlina neroste jen pro krásu. Někteří lidé věří, že má větší účinky než Aloe Vera. Léčivé lístky můžeme odtrhávat od března do října, rychle jí dorostou nové.

Rubriky: Bejlí, Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

Pampeliškový med – Dandelion honey

Potřebujeme: 2 litry vody, 2 kusy citronů, 2 kg cukru krystal a 400 kusů hlaviček květů pampelišky;
Květy opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme jadérek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.
Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs louhovat v hrnci do dalšího dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
Hotový pampeliškový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.
Dandelion honey
We need: 2 liters of water, 2 pieces of lemons, 2 kg of crystal sugar and 400 pieces of dandelion flower heads;
Wash the flowers under running water and place in a 4 liter pot. Pour water over them. Wash the lemons, cut into circles, remove the kernels and add them to the pot with dandelions.
Let’s cook everything. Cook for about 15 minutes from the boiling point. Then let the mixture infuse in a pot until the next day.
The next day, strain the mixture through a canvas into a clean, larger pot. Add sugar to the obtained dandelion juice and cook the mixture for 1.5 hours with frequent stirring before the honey starts to draw.
Pour the finished dandelion honey into clean jars and close with a lid.

Rubriky: Bejlí, Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

Kuchyňské okno

Přes sklo už se nedalo koukat. Prší. Tak jsem okno v kuchyni umyla alespoň uvnitř a vyměnila vystřihovánku. Tentokrát jsem se nějak tvůrče rozjela.

Rubriky: Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

Na každý měsíc roku

připadá jedna určitá květina. Jaká je ta vaše?

Leden – karafiát
Karafiáty jsou plné velkých emocí. Tento „květ bohů“ můžeme nazývat i „květinou lásky“. A také v lednu narození jsou prý výjimečně přátelští, milující a romantičtí.
Únor – fialka
Fialky jsou stejnou měrou loajální a pozorné, stejně jako skromné. A tyto ctnosti mají i únorové děti.
Březen – narcis
Pokud byste si mysleli, že lidé narození v březnu mají sklony k narcismu, budete se mýlit. Tyhle velikonoční zvonky znamenají nový začátek, štěstí a odvahu.
Duben – sedmikráska
Je možná tou nejjednodušší květinou, zato ale i tou nejmilejší na našich loukách. Sedmikrásky symbolizují štěstí a opravdovou radost. Lidé slavící svoje narozeniny v dubnu se dokážou v životě těšit z maličkostí.
Květen – konvalinka
Tyto něžné květinky jsou spjaté neodmyslitelně s květnem. Konvalinky září čistotou a dokonalou krásou. I květnoví lidé jsou půvabní, elegantní a skromní.
Červen – růže
Kdo chce znát význam růže, musí se zaměřit na její barvu. Zatímco červená znamená vášeň, bílá vyjadřuje nevinnost, žlutá zase přátelství a růžové se připisuje krása. A stejně mnohostranné jsou i červnové děti.
Červenec – Delphinium (stračka)
Tato květina vyjadřuje lehkost, srdečnost a štěstí. Symbolizuje také silnou a ochranitelskou vazbu k blízkým osobám.
Srpen – mečík
Do výšky rostoucí mečíky neoplývají jenom silou, ale také krásou. Jsou symbolem silného charakteru a vytrvalosti – stejně jako srpnové děti.
Září – astry
Kdo dostane kytici aster, ten se projevuje respektem a úctou. Astry představují moudrost a důvěru – právě jako lidé narození v září.
Říjen – měsíček
Měsíček má léčivé účinky, proto ho často najdeme jako součást různých mastí. Ale znamená také teplo a empatii – vlastnosti, kterými se pyšní říjnoví lidé.
Listopad – chryzantéma
V šedivých listopadových dnech přinášejí chryzantémy barvy do života. Představují čestnost, radost a přátelství – stejně jako děti narozené v listopadu.
Prosinec – vánoční hvězda
Koupíte ji jen v posledním měsíci roku, a ne nadarmo se jí říká také „hvězda lásky“. Kromě lásky ale tato květina vyjadřuje slavnost a úspěch. A to stejné se říká o lidech narozených v prosinci – totiž že jsou zábavní, společenští a ctižádostiví.

Rubriky: Bejlí, Lidová tvorba, Nezařazené | 1 komentář

Zatím nedokončený betlém

Nejdůležitější panáčci jsou, ale víc jich chybí.
Začínám od hlavičky. Lýko je tmavší než u prvních panáčků, tak to budou andělíčci.
Andělíček, zatím první
Po štědrovečerní večeři dával hospodář každému u stolu jenom čtyři ořechy, každý ořech znamenal čtvrt roční doby v příštím roce.
Rubriky: Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

SALKO

600ml mléka /čerstvé plnotučné/
200g cukru krupice
40g másla

Všechny ingredience přivedeme k varu, pak maličko snížíme plamen, vaříme cca 25 minut. Po celou dobu vaření trplělivě mícháme. Vypadá to, že se nic neděje, ale ke konci doporučené doby už na pohled hezky zhoustne. Ideální čas to vypnout a přelít do připravené nádobky. Jakmile začne v nádobě chladnout ještě trochu zhoustne. Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuju!
Ještě bych ráda dodala, že je nejlepší dělat v co největším hrnci. Čím větší dno, tím rychleji bude uvařeno.

Ať se povede, hodně štěstí.
Rubriky: Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

Kouzelný prosinec

Chudší nadílka bez mší a zpěvu koled. Česko míří ke smutným Vánocům! – To přece nemusí být pravda. Vánoce budou takové, jaké si je uděláme. Něco budeme muset oželet, ale něco navíc můžeme získat.

Rubriky: Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

Domácí housky

Domácí housky
Do mísy dáme asi půl kila hladké mouky, v ní uděláme důlek, do kterého nalijeme necelý čtvrt litr vlažné vody, rozdrobíme půl kostky droždí, přidáme polévkovou lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Po vykynutí kvásku zamícháme, přidáme špetku soli, dvě lžíce oleje a pořádně prohněteme (podle potřeby buď přidáme trochu mouky nebo vody), a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout. Vykynuté těsto znovu lehce propracujeme a vytvarujeme housky nebo rohlíky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě asi deset minut kynout. Zapneme troubu, housky potřeme mlékem (vajíčkem), posypeme kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem a v mírné troubě pečeme asi deset minut.

Dobrou chuť
Rubriky: Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář

Domácí chléb a domácí jogurt

Kvásek se dnes dá koupit, ale když už jsme se rozhodli pro domácí chléb, tak to vezmeme od začátku a začneme přípravou kvásku. Potřebujeme sklenici s víčkem nebo místo víčka ubrousek a gumičku, žitnou mouku a vlažnou vodu.

  1. den
    V dobře vymyté suché sklenici smícháme vrchovatou lžíci žitné mouky a dvě polévkové lžíce vlažné vody, vznikne hustá kaše. Na sklenici položíme víčko, ale nezavíráme, postavíme ji na teplé místo. Za pár hodin se v kvásku se začínají tvořit vzduchové bubliny a začíná řídnout.
  2. den
    Kvásek přikrmíme vrchovatou lžící žitné mouky přidáme stejné množství vlažné vody a dobře zamícháme. Sklenici opět přikryjeme a postavíme na teplé místo a kvásek necháme pracovat.
  3. den
    Postup opakujeme. Po několika hodinách by měl kvásek bublat. Pokud by chtěl utéct ze skleničky, stačí zamíchat.
  4. den
    Opět zopakujeme přikrmování kvásku a přibližně za tři hodiny jej už můžeme použít k přípravě těsta.

Kvásek nespotřebujeme všechen, můžeme jej uchovat v ledničce v uzavřené sklenici. Z ledničky je potřeba jej vytáhnout nejméně pět hodin před přípravou těsta. Nejprve jej necháme na teplém místě „oživnout“. Stejně zacházíme s kupovaným. Po dvou, třech hodinách jej přikrmíme moukou a vlažnou vodou a kvásek necháme vzejít. Dopřejeme mu čas, aby dostatečně nabyl. Odebereme potřebné množství a zbylý kvásek dáme opět do ledničky a uděláme zákvas.

Do mísy dáme kvásek, stejné množství vlažné vody a žitné mouky. Zamícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme přes noc kynout. Ráno do zákvasu zamícháme asi čtvrt kila hladké mouky a čtvrt kila žitné mouky, dvě lžičky soli, dvě lžičky kmínu, já přidávám hrst slunečnicových semínek. Někdy je třeba přidat trochu hladké mouky nebo vody. Nejprve těsto zpracovávám v robotu, později ručně na vále a nechám v zakryté míse dobře vykynout. Vykynuté těsto znovu propracuji na vále, vytvaruji bochník a vložím do moukou vysypané ošatky a nechám kynout hodinu až dvě.

Rozehřeji troubu na 250 stupňů, bochník překlopím na plech s pečícím papírem, omyji vodou, a vložím do trouby na střední příčku. Na spodní příčku dám plech s vodou. Prý aby měl chléb tu správnou kůrku. Asi po deseti minutách teplotu v troubě snížím na 200 stupňů ještě asi půl hodiny až tři čtvrtě peču. K přibližnému konci pečení chléb hlídám, aby měl tu správnou barvu.

Po upečením před nakrojením odolávám fantastické vůni a zvědavosti, jak se mi to povedlo až do úplného vychladnutí chleba.

Domácí chléb a domácí jogurt.

Na domácí jogurt potřebujeme litr čerstvého mléka. Mléko zahřejeme, ale nesmí se vařit. Než vychladne, smícháme čtyři lžíce sušeného mléka s kvalitním bílým „živým“ jogurtem. Když mléko vychladne tak, že by se dalo pít aniž bychom si spálili jazyk, přilijeme jogurt s mlékem a dobže zamícháme. Rozdělíme do čistých suchých skleniček, zavíčkujeme a dáme do mírného tepla. Já mám jogurtovač, moje maminka skleničky přikrývala „peřinou“. Po osmi až dvanácti hodinách, podle tepla, skleničky s jogurtem dáme do ledničky a máme vynikající hustý jogurt.

Rubriky: Lidová tvorba, Nezařazené | Napsat komentář