Karanténa, lidé nakupují a nakupují. Ačkoliv prodejny ujišťují, že potravin je dost, některé z regálů zmizely a staly se nedostatkovým zbožím. Peču ráda a dost, tak jsem byla přinucena nakouknout do chytrých knih. Kvásek není takový problém, droždí snad zvládnu také.
DROŽDÍ
uchováváme po dobu jednoho týdne v čerstvém stavu, když je dáme do namočeného, hodně vyždímaného hadříku, zabalíme a dáme na chladné místo, přiklopeného hrnečkem. Také se mohou dát do hrnečku a zasypat moukou, jsou-li v jednom kousku. Chceme-li kvasnice uchovati na delší dobu, rozdrolíme je jako na strouhanku a usušíme. Tyto kvasnice potřebují k utvoření kvásku delší doby, aspoň půl hodiny, než se ve vlažném mléce a přidáním kousku cukru, neb ve vodě úplně rozpustí.
Množení droždí
1 syrový brambor se rozstrouhá a prolije vařící vodou. Do odkapané, prochladlé tekutiny přidáme trochu nesvařeného mléka, 3 dkg kvasnic a 3 kostky cukru. Dáme do sklenice, povážeme a necháme kvasit. Třetí den již možno potřebnou částku kvasnic ubrat a menší množství mléka opět přidat. Sklenici povážeme a necháme na vlahém místě stát. Tak se vždy pokračuje: potřebné množství kvasnic se ubere a trošku mléka přidá. Těsto zaděláváme jako obvykle jen s tím rozdílem, že kvasnice nenecháváme ve vodě (neb mléce) vzejíti, nýbrž zaděláváme hned těsto, které krásně vykyne a kvasnice máme vždy po ruce.
Věčné droždí
půl kg jemně nastrouhaných nedovařených brambor, 6 dkg mouky, 6 dkg cukru a 2 dkg droždí dobře rozmícháme a propracujeme v těsto.Pak z něho uděláme kuličku, vložíme ji do litrového kamennového hrnku, přiklopíme pokličkou, dáme do sklepa nebo spíže a necháme aspoň 24 hod. uležet. Po troškách, dle potřeby takto vyrobeným droždím zaděláváme. Zbytek, asi jednu čtvrtinu, propracujeme znovu s brambory, moukou a cukrem, jen droždíjiž nikdy nedáváme. Těsto s věčným droždím vždy znamenitě kyne, je chutné a vydatné. Severová: Vrapice
Odborný kuchyňský kalendář na rok 1944
Na internetu se objevil recept a prý ověřený:
Smíchajte jednu lžičku cukru s jednou lžící hladké mouky a k tomu přilejte 100 ml piva. Dobře promíchejte a nechte stát do rána u tepla. S pečením můžete začít prakticky okamžitě. Toto množství odpovídá jedné kostce droždí.




