Droždí

Karanténa, lidé nakupují a nakupují. Ačkoliv prodejny ujišťují, že potravin je dost, některé z regálů zmizely a staly se nedostatkovým zbožím. Peču ráda a dost, tak jsem byla přinucena nakouknout do chytrých knih. Kvásek není takový problém, droždí snad zvládnu také.

DROŽDÍ
uchováváme po dobu jednoho týdne v čerstvém stavu, když je dáme do namočeného, hodně vyždímaného hadříku, zabalíme a dáme na chladné místo, přiklopeného hrnečkem. Také se mohou dát do hrnečku a zasypat moukou, jsou-li v jednom kousku. Chceme-li kvasnice uchovati na delší dobu, rozdrolíme je jako na strouhanku a usušíme. Tyto kvasnice potřebují k utvoření kvásku delší doby, aspoň půl hodiny, než se ve vlažném mléce a přidáním kousku cukru, neb ve vodě úplně rozpustí.

Množení droždí
1 syrový brambor se rozstrouhá a prolije vařící vodou. Do odkapané, prochladlé tekutiny přidáme trochu nesvařeného mléka, 3 dkg kvasnic a 3 kostky cukru. Dáme do sklenice, povážeme a necháme kvasit. Třetí den již možno potřebnou částku kvasnic ubrat a menší množství mléka opět přidat. Sklenici povážeme a necháme na vlahém místě stát. Tak se vždy pokračuje: potřebné množství kvasnic se ubere a trošku mléka přidá. Těsto zaděláváme jako obvykle jen s tím rozdílem, že kvasnice nenecháváme ve vodě (neb mléce) vzejíti, nýbrž zaděláváme hned těsto, které krásně vykyne a kvasnice máme vždy po ruce.

Věčné droždí
půl kg jemně nastrouhaných nedovařených brambor, 6 dkg mouky, 6 dkg cukru a 2 dkg droždí dobře rozmícháme a propracujeme v těsto.Pak z něho uděláme kuličku, vložíme ji do litrového kamennového hrnku, přiklopíme pokličkou, dáme do sklepa nebo spíže a necháme aspoň 24 hod. uležet. Po troškách, dle potřeby takto vyrobeným droždím zaděláváme. Zbytek, asi jednu čtvrtinu, propracujeme znovu s brambory, moukou a cukrem, jen droždíjiž nikdy nedáváme. Těsto s věčným droždím vždy znamenitě kyne, je chutné a vydatné. Severová: Vrapice

Odborný kuchyňský kalendář na rok 1944

Na internetu se objevil recept a prý ověřený:
Smíchajte jednu lžičku cukru s jednou lžící hladké mouky a k tomu přilejte 100 ml piva. Dobře promíchejte a nechte stát do rána u tepla. S pečením můžete začít prakticky okamžitě. Toto množství odpovídá jedné kostce droždí.

Vedle klasického kvásku, zkouším si ve sklenici namnožit droždí.
První vdolky podle receptu Množení droždí.
Chlebů jsem upekla nepočítaných, tenhle je první z klasického kvásku. Ještě na plechu v minitroubě.
Lepším se, chleba vypadá skoro jako od profíků.
Chléb a sůl
Příspěvek byl publikován v rubrice Bejlí, Lidová tvorba, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *