Potřebujeme: 2 litry vody, 2 kusy citronů, 2 kg cukru krystal a 400 kusů hlaviček květů pampelišky;
Květy opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme jadérek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.
Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs louhovat v hrnci do dalšího dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
Hotový pampeliškový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.
Dandelion honey
We need: 2 liters of water, 2 pieces of lemons, 2 kg of crystal sugar and 400 pieces of dandelion flower heads;
Wash the flowers under running water and place in a 4 liter pot. Pour water over them. Wash the lemons, cut into circles, remove the kernels and add them to the pot with dandelions.
Let’s cook everything. Cook for about 15 minutes from the boiling point. Then let the mixture infuse in a pot until the next day.
The next day, strain the mixture through a canvas into a clean, larger pot. Add sugar to the obtained dandelion juice and cook the mixture for 1.5 hours with frequent stirring before the honey starts to draw.
Pour the finished dandelion honey into clean jars and close with a lid.
