Válečný velikonoční jídelníček (1944 a 1945)
Zelený čtvrtek
Polévka hrachová, jidáše s medem, bílá káva
Jidáše: V míse utřeme 7 dkg tuku a 1 strouhaným bramborem, 6 dkg cukru, přidáme sůl, v mléce zmlazené droždí, jehož dáme 3 dkg mouky a dle potřeby buď mléko nebo vodu. Vypracujeme tuhé těsto, necháme zkynout, pak vyválíme na vále kousky v tyčinky, ty stočíme do tvaru jidášů, necháme zase zkynout, potřeme umělým medem a do červena upečeme. Vajíčko nahrazujeme bramborem.

Velký pátek
Polévka falešná rybí, ryba na oleji, bramborový salát
Náhrada za rybí polévku: Světležlutou jíšku s cibulkou zředíme zeleninovou polévkou, přidáme trochu pražené krupice a povaříme. Pak přidáme sardelovou pastu, tlučený pepř, zelenou petržel a kousek strouhaného sýra. Podáváme s osmaženým chlebem.
Ryba s horkým olejem: Je to znamenité, ale nesmíme olej zahřát přímo na plotně, nýbrž ve vodní lázni, neboť jakmile se počne škvířit, nabývá nepříjemné chuti. A smísíme jej ihned s citronovou šťávou, která mu při prohřívání propůjčí jemné aroma. Polijeme jím rybu, uvařenou v lehce slané vodě. Způsob podávání velmi vhodný pro mořské ryby. Zvlášť možno na kousku jiného tuku zpěnit drobounce usekanou zelenou petržel, kterou do horkého oleje přidáme.
Salát s nepravou majonézou: Uvaříme hustou omáčku z osminy litru octa, vody, cukru, soli, pepře a dáme na oheň. V menším hrnečku rozmícháme lžíci vaječné náhražky se lžící bramborové moučky a když se ocet s vodou a ostatními přísadami vaří, vlijeme tam připravenou kašičku a svaříme do husta. Do teplé hmoty zamícháme 2 až 3 lžíce oleje a dobře zamícháme. Přidáme drobně usekanou cibulku a mícháme do vychladnutí. Ochutnáme, je-li třeba ještě okyselíme nebo osolíme a promícháme s vařenými, na kostičky nakrájenými brambory, uvařenou mrkví, celerem, petrželí, kyselou okurkou. Zdobíme na míse červenou řepou a kyselými okurkami. Přidáme-li do salátu dvě, tři jablíčka, bude lepší.
Bílá sobota
Polévka sýrová, mazanec
Polévka se sýrovým kapáním: Do polévky z kostky zavaříme kapání ze lžíce vaječné náhražky, lžíce mouky a lžíce strouhaného sýra a 2 lžíc vody nebo mléka. Povaříme 5 minut.
Mazanec: ¾ kg mouky, sůl, 10 dkg rozpuštěného tuku, 10 dkg cukru, 1 vejce (neb 2 uvařené, studené a strouhané brambory), 5 dkg vykynutého droždí a trochu mléka zpracujeme na tužší těsto, které řádně propracujeme, až je hladké a nelepí se. Necháme vykynouti a uděláme z něho mazanec, dáme na plech. Znovu necháme vykynouti, potřeme rozšlehaným vajíčkem neb jen bílkem (žloutek dáme do těsta a bílkem potřeme mazanec), do kterého přidáme maličko cukru, aby se mazanec pěkně leskl a červenal.

Večeře
Velikonoční nádivka: V mléce rozmícháme celá vejce, vařené rozsekané maso, usekanou zelenou petržel trochu soli, tlučeného pepře a noého koření. Do umíchaného masa přidáme tolik strouhané housky, až je směs zahoustlá. Pekáč vymažeme máslem, směs do něho upravíme a pečeme ½ až ¾ hodiny. Rozpočet pro 5 osob: Půl litru mléka, 2 celá vejce, sůl, pepř, nové koření, 40 dkg uzeného masa a podle potřeby (asi 25 dkg) strouhané housky, 4 dkg tuku do pekáče, 1 lžíce petrželky.

Boží hod velikonoční
Polévka s masovým svítkem, kůzle s citronovou omáčkou, břeclavské knedlíčky, výborný dort
Kousek vařeného studeného masa se drobně useká, dá na misku, přidáme vajíčko, trochu mléka a strouhané žemle, sůl a trochu kmínu. Na omeletníku upečeme svítek, nakrájíme na kostky a dáme do polévky.
Kůzle s citronovou omáčkou: Na omastku zapěníme cibulku na drobno pokrájenou, přidáme k ní na kousky pokrájené maso z kůzlečího předku, osolíme, zalijeme polévkou a do měkka dusíme. Když je maso měkké, šťávu zaprášíme moukou, přidáme citronovou kůru, povaříme a než neseme na stůl, zakapeme citronovou šťávou nebo citronovou náhražkou.
Břeclavské knedlíčky: Vařené brambory nastrouháme, usmažíme na kousku tuku cibulku a jemně nakrájenou housku ze dvou žemlí. Přidáme 2 vejce a tolik mouky, kolik jí těsto přijme, trochu majoránky, soli. Zpracujeme v těsto, tvoříme malé knedlíčky a vaříme ve slané vodě. Podáváme sypané osmaženou žemličkou.
Výborný dort: 5 dkg másla utřeme do pěny se 2 žloutky a 20 dkg cukru. Pak po malých dávkách přidáme osminu litru mléka, 4 dkg kakaa, půl prášku do počiva, 12 až 14 dkg mouky a ze 2 bílků sníh. Studený dort rozřízneme, spojíme zavařeninou a potřeme nějakou polevou neb pocukrujeme.
Večeře
Falešný mozeček: Jeho příprava netrvá dlouho a je skutečně velmi levná. Napoprvé se pokusíme o přípravu z menší dávky, abychom po druhé dávku nejméně zdvojnásobily. Na rendlíku nebo menší pánvičce rozpálíme kousek umělého tuku a v něm zpěníme drobně krájenou cibulku. Pokud je ještě bílá, přidáme 2 až 4 dkg kvasnic, osolíme a za pilného míchání necháme rozvařit. Poté přidáváme střídavě půl litru mléka s třemi až pěti lžícemi jemně strouhané housky. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit hrudky. Okořeníme špetičkou tlučeného kmínu, opepříme, přidáme několik kapek polévkového koření. Podle možnosti dáme navrch pažitku nebo zelenou petrželku. Kdo chce nebo může obětovat vajíčko, nepochybí, když je vmíchá. Je to výborná pomazánka, chutná teplá i studená.

Pondělí velikonoční
Polévka nudlová, nadívané kůzlečí plecko s bramborem a kompotem
Velikonoční jehněčí nebo kůzlečí plecko vydatně nadívané houskou a masem. Umeleme asi čtvrt kg společně udušeného různého masa (hovězí, vepřové, telecí) a pro chuť i ždíbek salámu, Přidáme 1 žemli šťávou od dušení nasáklou a půl žemle suché, strouhané. Přikořeníme podle záliby, naplníme kapsu pod nožkou, zašijeme a upečeme jako obvykle. Když ke konci šťáva vysmahne, vyjmeme plecko, potřeme je tukem, uložíme na plachovém talíři na třínožku do trouby, kdy tímto způsobem za chviličku dostane křuplavou kůrčičku. (Způsob vhodný pro každou pečeni, aniž vysmahne.) Zatím upravíme na plotně šťávu jako obvykle, přidáme i zbylou od masa, udušeného na nádivku. Povaříme a podáváme s brambory proházenými ve zpěněné zelené petrželce nebo pažitce a s jarně svěžím hlávkovým salátem.
Večeře
Rajské chlebíčky: Margarin utřeme do pěny, smícháme s rajskou pastou a jedním vařeným, studeným, strouhaným bramborem. Hodně umícháme, potřeme chlebíčky, hustě posypeme pažitkou neb cibulkou drobně sekanou.
