Domácí chléb a domácí jogurt
Kvásek se dnes dá koupit, ale když už jsme se rozhodli pro domácí chléb, tak to vezmeme od začátku a začneme přípravou kvásku. Potřebujeme sklenici s víčkem nebo místo víčka ubrousek a gumičku, žitnou mouku a vlažnou vodu.
- den
V dobře vymyté suché sklenici smícháme vrchovatou lžíci žitné mouky a dvě polévkové lžíce vlažné vody, vznikne hustá kaše. Na sklenici položíme víčko, ale nezavíráme, postavíme ji na teplé místo. Za pár hodin se v kvásku se začínají tvořit vzduchové bubliny a začíná řídnout. - den
Kvásek přikrmíme vrchovatou lžící žitné mouky přidáme stejné množství vlažné vody a dobře zamícháme. Sklenici opět přikryjeme a postavíme na teplé místo a kvásek necháme pracovat. - den
Postup opakujeme. Po několika hodinách by měl kvásek bublat. Pokud by chtěl utéct ze skleničky, stačí zamíchat. - den
Opět zopakujeme přikrmování kvásku a přibližně za tři hodiny jej už můžeme použít k přípravě těsta.
Kvásek nespotřebujeme všechen, můžeme jej uchovat v ledničce v uzavřené sklenici. Z ledničky je potřeba jej vytáhnout nejméně pět hodin před přípravou těsta. Nejprve jej necháme na teplém místě „oživnout“. Stejně zacházíme s kupovaným. Po dvou, třech hodinách jej přikrmíme moukou a vlažnou vodou a kvásek necháme vzejít. Dopřejeme mu čas, aby dostatečně nabyl. Odebereme potřebné množství a zbylý kvásek dáme opět do ledničky a uděláme zákvas.
Do mísy dáme kvásek, stejné množství vlažné vody a žitné mouky. Zamícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme přes noc kynout. Ráno do zákvasu zamícháme asi čtvrt kila hladké mouky a čtvrt kila žitné mouky, dvě lžičky soli, dvě lžičky kmínu, já přidávám hrst slunečnicových semínek. Někdy je třeba přidat trochu hladké mouky nebo vody. Nejprve těsto zpracovávám v robotu, později ručně na vále a nechám v zakryté míse dobře vykynout. Vykynuté těsto znovu propracuji na vále, vytvaruji bochník a vložím do moukou vysypané ošatky a nechám kynout hodinu až dvě.
Rozehřeji troubu na 250 stupňů, bochník překlopím na plech s pečícím papírem, omyji vodou, a vložím do trouby na střední příčku. Na spodní příčku dám plech s vodou. Prý aby měl chléb tu správnou kůrku. Asi po deseti minutách teplotu v troubě snížím na 200 stupňů ještě asi půl hodiny až tři čtvrtě peču. K přibližnému konci pečení chléb hlídám, aby měl tu správnou barvu.
Po upečením před nakrojením odolávám fantastické vůni a zvědavosti, jak se mi to povedlo až do úplného vychladnutí chleba.
Na domácí jogurt potřebujeme litr čerstvého mléka. Mléko zahřejeme, ale nesmí se vařit. Než vychladne, smícháme čtyři lžíce sušeného mléka s kvalitním bílým „živým“ jogurtem. Když mléko vychladne tak, že by se dalo pít aniž bychom si spálili jazyk, přilijeme jogurt s mlékem a dobže zamícháme. Rozdělíme do čistých suchých skleniček, zavíčkujeme a dáme do mírného tepla. Já mám jogurtovač, moje maminka skleničky přikrývala „peřinou“. Po osmi až dvanácti hodinách, podle tepla, skleničky s jogurtem dáme do ledničky a máme vynikající hustý jogurt.