




Byla jsem na návštěvě v dřevěnce u Železného Brodu. Hezký domek ve stráni, spousta rozkvetlých květin, usměvavá drobná blondýnka, majitelka šikovných rukou, spoustou trpělivosti.
A ještě jeden „náhrdelník“. Prý tři usušené borůvky nošené na krku přinášejí štěstí a plní přání.
Vystřihovánka holčičkám pro radost, vylepšená skládanými myškami.
Karanténa, nouzový stav. Lidé starší nemají zbytečně vycházet z domu. Se svými 76 lety už mezi ně taky patřím. Jediný přepych, který si můžu dovolit je vynesení tříděného odpadu do kontejnerů za barákem. Po zahradě můžu chodit bez roušky, už se dá najít popenec, kopřiva, sedmikrásky a saturejka. Jak tak karanténu natahují, budeme se asi muset pást, takže letos žádné hubení plevele.
Luštil někdo?
A jaké byly Velikonoce, u nás trochu smutné, když nikdo nemohl přijít. Ještě, že jsme dvě.
Karanténa, lidé nakupují a nakupují. Ačkoliv prodejny ujišťují, že potravin je dost, některé z regálů zmizely a staly se nedostatkovým zbožím. Peču ráda a dost, tak jsem byla přinucena nakouknout do chytrých knih. Kvásek není takový problém, droždí snad zvládnu také.
DROŽDÍ
uchováváme po dobu jednoho týdne v čerstvém stavu, když je dáme do namočeného, hodně vyždímaného hadříku, zabalíme a dáme na chladné místo, přiklopeného hrnečkem. Také se mohou dát do hrnečku a zasypat moukou, jsou-li v jednom kousku. Chceme-li kvasnice uchovati na delší dobu, rozdrolíme je jako na strouhanku a usušíme. Tyto kvasnice potřebují k utvoření kvásku delší doby, aspoň půl hodiny, než se ve vlažném mléce a přidáním kousku cukru, neb ve vodě úplně rozpustí.
Množení droždí
1 syrový brambor se rozstrouhá a prolije vařící vodou. Do odkapané, prochladlé tekutiny přidáme trochu nesvařeného mléka, 3 dkg kvasnic a 3 kostky cukru. Dáme do sklenice, povážeme a necháme kvasit. Třetí den již možno potřebnou částku kvasnic ubrat a menší množství mléka opět přidat. Sklenici povážeme a necháme na vlahém místě stát. Tak se vždy pokračuje: potřebné množství kvasnic se ubere a trošku mléka přidá. Těsto zaděláváme jako obvykle jen s tím rozdílem, že kvasnice nenecháváme ve vodě (neb mléce) vzejíti, nýbrž zaděláváme hned těsto, které krásně vykyne a kvasnice máme vždy po ruce.
Věčné droždí
půl kg jemně nastrouhaných nedovařených brambor, 6 dkg mouky, 6 dkg cukru a 2 dkg droždí dobře rozmícháme a propracujeme v těsto.Pak z něho uděláme kuličku, vložíme ji do litrového kamennového hrnku, přiklopíme pokličkou, dáme do sklepa nebo spíže a necháme aspoň 24 hod. uležet. Po troškách, dle potřeby takto vyrobeným droždím zaděláváme. Zbytek, asi jednu čtvrtinu, propracujeme znovu s brambory, moukou a cukrem, jen droždíjiž nikdy nedáváme. Těsto s věčným droždím vždy znamenitě kyne, je chutné a vydatné. Severová: Vrapice
Odborný kuchyňský kalendář na rok 1944
Na internetu se objevil recept a prý ověřený:
Smíchajte jednu lžičku cukru s jednou lžící hladké mouky a k tomu přilejte 100 ml piva. Dobře promíchejte a nechte stát do rána u tepla. S pečením můžete začít prakticky okamžitě. Toto množství odpovídá jedné kostce droždí.
tentokrát v penzionu KAVKA v Malé Skále zrušila celostátní KARANTÉNA. Povedlo se nám uskutečnit až ten podzimní. Hledejte na liště Malá Skála.
Blíží se jarní seminář esperantistů, kromě učení esperanta, procházek po okolí Malé skály, kdo bude chtít, zaměstná i ruce. Protože většina účastníků dospěla do věku, kdy musí spolknout nějakou tu chemii, vyrobíme si malé mističky, v kterých „fety“ počkají, abychom je mohli spolknout hned po snídani v hotelu.
Už bylo na čase vyměnit adventní věnec na dveřích. Nejsem si jistá, že tohle je to pravé ořechové, tak než mě napadne něco jiného.